Ihana kevät!

Se on taas täällä. Sen pitenevät päivät, kirpakka auringonpaiste, viipyillen avautuvat koivun silmut, lintujen viserrys, ja ne tuoksut. Kevät. Vaikkei talvi tänä vuonna ollutkaan yhtä pakkasenpuremaa ja lumimyräkkää, ei kevät silti tullut yhtään liian aikaisin.

Kevät on todellinen ihmeidentekijä. Se herättelee uinuilevan kehon ja valmistelee sen valon ja lämmön kauteen. Se avaa talven jäljiltä turtuneet aistit, kirvoittaa hormonitoimintaa, vilkastuttaa aineenvaihduntaa ja siten lisää käytettävissä olevaa energiaa. Periaatteessa.

Kaikella keväisellä hyvällä on kääntöpuolensa. Talven päätyttyä keho on väsynyt ja raskas. Se on talven aikana elänyt pimeässä ja harmaassa, kärsinyt kylmää ja koleaa ja osaltaan myös vaatinut raskaampaa ravintoa. Se on kerännyt kaiken mahdollisen ravinnon varastoon, ikään kuin pahan päivän varalta. Myös mieli saattaa laahata jälkijunassa, ajatus ei kulje, ja olo on kaikin puolin tahmea ja tukkoinen. Hormonien hyrräyksen ikävänä kaverina ihokin saattaa kukkia. Ja yhtäkkiä ihana kevät ei vaikuta lainkaan ihanalta.

Tämä kevätkriisi kuuluu tietyllä tavalla asiaan. Kevät – samoin kuin syksy – ovat keholle ja elimistölle eräänlaista siirtymäaikaa. Ollaan kahden polariteetin; kylmän ja lämpimän, valon ja pimeyden, tai kiinalaisittain yinin ja yangin välimaastossa, liikkumassa toisesta ääripäästä toiseen. Tästä syystä monessa luontaislääkinnän traditiossa kevät ja syksy ovat puhdistuksien, hiljentymisen, inventaarioiden ja muutosten aikaa. Ollaan ikään kuin ”ei kenenkään maalla”, johon on hyvä hetkeksi pysähtyä ja katsoa, missä mennään nyt, ja minne matka jatkuu seuraavaksi.

Siinä missä syksyisin keho sietää hiukan rajumpia otteita, keväisen ”inventaarion” on hyvä olla lempeä ja hitaammanpuoleinen. Talven puuduttama keho herää hitaasti, se tarvitsee hellyyttä ja aikaa. Sen mineraali-, hivenaine- ja vitamiinivarastot ammottavat usein tyhjyyttään; kuona-aineita ja talven aikana kertynyttä rasvakudosta voi olla sen sijaan enemmänkin. Paastot ja rajut puhdistukset tällaiseen hetkeen saattavat viedä kehon viimeisetkin voimat, lisätä tulehdusriskiä sekä vapaiden radikaalien määrää. Sen sijaan putsaus kannattaa aloittaa vähitellen: vähentämällä raskaita, runsaasti lihaa ja rasvoja sisältäviä aterioita, lisäämällä kaikkea sitä vihreää, mitä luonto kevään edetessä tarjoilee, liikkumalla reippaasti ja ulkoilmassa niin paljon kuin mahdollista sekä lepäämällä riittävästi. Viikoittain voi, ja kannattaakin, pitää yksi ”keittopäivä”, jolloin syö tietoisesti kevyemmin. On se sitten päivä mehupaastolla, keitolla tai salaatilla. Sen oikean paaston tai puhdistuksen voi tehdä sitten myöhemmin, loppukeväästä, kun keho on taas vähän vahvempi.

Lempeää kevätsiivousta voi halutessaan täydentää luontaisella ravintolisällä, joka tehostaa elimistön kuonanpoistoa, tasaa happi-emästasapainoa sekä tankkaa kehon mikroravinnevarastoja. Luontaisena se ei kasvata elimistön kuonakertymää, vaan tehostaa luontaista puhdistumisprosessia samalla tasapainottaen ruoansulatuskanavan toimintaa.

Holistican Propargile on kokonaisvaltainen ja pitkäaikaisessakin käytössä turvallinen hellävaraisen puhdistuksen tukituote. Se sisältää sekä vihreää savea ja meriperäistä kalsiumia, jotka helpottavat tukkoista ja ähkyä oloa, että ravintorikkaita mehiläisen siitepölyä ja propolista, jotka täyttävät elimistön mikroravinnevarastoja sisältämillään mineraaleilla, flavonoideilla ja prebiooteilla. Tuote on nopeavaikutteinen ja erittäin hyvin siedetty.

Ulkoisen kevätputsauksen ehdoton ykköstuote on ihon kuorinta. Mutta kuten sisäisenkin puhdistuksen on keväisin syytä olla lempeä, suositellaan lempeitä vaihtoehtoja myös keväiseen ihon kuorintaan. Talvi-ilman kuivuus ja kylmyys ovat omiaan ohentamaan ihoa, eikä se siten siedä rajuja, isorakeisia kuorintoja. Ne saattavat rikkoa herkistynyttä ihoa ja vaurioittaa sen pintaa suojaavaa hydrolipidikalvoa (rasvoista ja vedestä muodostuva suojakalvo).

Gamarde-luonnonkosmetiikkasarjasta löytyy hellävarainen, voidemainen kuorinta, joka on parhaimmillaan juuri silloin, kun iho on herkistynyt. Hygiène Douceur -Kasvojen kuorintavoiteen pienirakeiset selluloosamikrokiteet auttavat poistamaan kuivaa ja kuollutta ihosolukkoa ihoa vaurioittamatta, luomulaatuinen sitruunan eteerinen öljy kirkastaa ihoa ja supistaa ihohuokosia, kun taas luomulaatuiset arganöljy ja lavandinin eteerinen öljy sekä Gamarde-les-Bains -lähdevesi rauhoittavat, korjaavat ja ravitsevat ihoa.

Viimeisenä – muttei suinkaan vähäpätöisimpänä – on mielen putsaus. Ja se on ehkä näistä kaikista se tärkein. Se ei vaadi ihmeaineita eikä juuri mitään muutakaan. Vain hiljaista oloa ja aikaa itselle. Aikaa, jolloin mielen voi hetkeksi tyhjentää kaikesta siitä hälinästä, jossa se päivästä toiseen elää. Tulipa hälinä sitten ulkoa tai sisältä. Ota tavaksi pitää itsesi kanssa pieniä taukoja. Niin usein kuin mahdollista. Sen ei tarvitse olla pitkä, muutaman minuutin hengähdystauko riittää. Lupaa itsellesi esimerkiksi kolme syvää sisään- ja uloshengitystä, jolloin et ajattele yhtään mitään. Vain kolme. Jos ajatus lipsahtaa hengitysten väliin, aloita alusta, ja toista kunnes onnistut. Tovin harjoiteltuasi onnistut ensiyrittämällä, ja huomaat, miten jokaisen minitauon jälkeen, olo on astetta virkeämpi, mieli kirkkaampi ja kehoon on tullut – ainakin hetkeksi – rauha.

Ihanaa kevättä!

Propargile luontaisesta ravintolisästä lisää tästä!

Gamarde -luonnonkosmetiikkatuotteisiin tästä!