Propolis – mehiläishoitoa parhaimmillaan

Apithérapie, suomeksi apiterapia, on Ranskassa laajalti käytetty luontainen hoitomuoto. Sillä tarkoitetaan terapiamuotoja, joissa hyödynnetään mehiläisiltä saatavia luontaisia hoitoaineita, kuten hunajaa, siitepölyä ja propolista. Ranskassa näitä kaikkia, yhdessä ja erikseen, käytetään sekä sisäisesti että ulkoisesti.

Sekä hunaja, siitepöly että propolis ovat kaikki erittäin ravinnepitoisia, elimistöä suojaavia, korjaavia ja uudistavia luonnon raaka-aineita, joskin niiden vaikuttavat ainesosat poikkeavat hiukan toisistaan. Hunajaa pidetään antibiootin kaltaisena, tulehdusta ehkäisevänä ja lievittävänä sekä monipuolisesti tervehdyttävänä raaka-aineena, jota voidaan käyttää sekä sisäisesti että ulkoisesti.

Sen sijaan mehiläisen siitepöly on tunnettu elinvoimaa ja vastustuskykyä lisäävästä ja suoliston bakteerikantaa tasapainottavasta vaikutuksestaan. Se on todellinen luonnon monivitamiini sisältäen runsaasti mm. B-ryhmän vitamiineja, A-, C- ja E-vitamiinia, mineraaleja, karotenoideja, flavonoideja, pieniä määriä aminohappoja sekä lukuisia entsymaattisia yhdisteitä, jotka korjaavat, uudistavat ja ravitsevat elimistöä.

Propolis, eli kittivaha, on kenties mehiläisterapian vaikuttavin yksittäinen raaka-aine. Se on mehiläisten suoja-aineena käyttämä vahamainen aine, jota mehiläiset valmistavat sekoittamalla mehiläisvahaan rauhasistaan erittämiä aineita ja kasvikunnasta saatavia vahoja, hartseja ja pihkaa. Raaka-aineita saadaan mm. puiden silmuista ja joistakin kukista. Propoliksen sisältämät yksittäiset raaka-aineet vaihtelevat vuodenaikojen ja maantieteellisen sijainnin mukaan. Mehiläispesässä propoliksen tarkoitus on pitää pesä puhtaana bakteereista ja pöpöistä, suojata pesää kylmältä, viimalta ja kosteudelta sekä pitää kutsumattomat vieraat loitolla. Se sisältää muun muassa runsaasti antioksidanttisia polyfenoleita, kuten flavonoideja, fenolihappoja sekä niiden estereitä. Lisäksi propoliksestä on löydetty steroideja, terpeeneja ja aminohappoja sekä oligoelementtejä, kuten hopeaa, rautaa ja magnesiumia.

Sekä siitepölyä että propolista löytyy Holistican Propargile-ravintolisästä, joka edesauttaa tehokkaasti vatsan ja suoliston hyvinvointia sekä lisää yleistä vireystilaa. Lue lisää Propargilesta.

Lähteenä käytetty muun muassa: Auvinen, Susanna: Mehiläisten keräämän siitepölyn ja propoliksen ominaisuudet ja käyttö